Среда, 08.07.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Čobanski dani – čuvari kulturne baštine

Opština Kosjerić
                                 
                                   "Čobanski dani 2013"
                                                                         
 
 
                         Ponedeljak, 15. jul 2013. g.
Kosjerić. 33. "Čobanski dani" otvoreni su uz izložbu narodnih nošnji u Galeriji hola Narodne biblioteke ,,Sreten Marić''. Svečano otvaranje počelo je u 18 časova na kome su prisustvovali predstavnici Organizacionog odbora "Čobanskih dana", predstavnici Skupštine opštine, predstavnici medija i posetioci. Na otvaranju je predstavljena retrospektiva od prvih čobanskih dana do danas u formi fotografija. Manifestaciju je otvorio savetnik predsednika Skupštine RS gospodin Miodrag Popović.
Nakon otvaranja, od 19 časova održan je koncert manifestacije “Srbija u ritmu Evrope” na kome su se deca iz Kosjerića predstavila u sekcijama horskog i solo pevanja, folklora i modernog plesa. U amfiteatru Gradskog parka od 20 časova održano je književno-poetsko veče pod nazivom “Oktave leta”.
Petak je rezervisan za rock veče, a ljubitelji ove vrste muzike mogli su da budu deo spektakla koji su priredili članovi grupa Atlantida bend, bend X i predgrupe "Drum".
 
 
U subotu od 19 časova u okviru 33. "Čobanskih dana", ljubitelji dobrog folklora i dobre igre mogli su da uživaju na kosjerskoj "Livadici" u revijalnom koncertu kulturno – umetničkih društava: KUD "Maksim Marković" iz Kosjerića, KUD "Dvorovi" iz Bijeljine i Ansambl "Era" iz Užica. Na samom početku sa čobanskim igrama predstavio se domaćin KUD "Maksim Marković", nakon čega su se predstavljali svi gosti koncerta. Na koncertu su se mogle videti "Igre iz istočne Srbije", "Igre iz Leskovca", "Vlaške igre", "Igre iz Pirota" i mnoge druge. Dvočasovni koncert pratio je veliki broj posetilaca, a raskoš i talenat kulturno-umetničkih društava ni ove godine nije izostao. Nakon revijalnog koncerta, publika je sa nestrpljenjem očekivala koncert na kome su pevale poznate zvezde granda - Petar Mitić i Ana Sević. Sponzor koncerta bila je Fondacija Jevtović.
 
 
U nedelju je na centralnoj pozornici na kosjerskoj „Livadici“ održan bogat program u okviru 33. „Čobanskih dana“. U 13 časova održane su „Zlatne ruke“ gde su predstavljene kulinarske veštine, ali i otkrivene pojedine tajne dobrih majstora ovog zanata. Po završetku prezentacije „Zlatnih ruku“, na keju reke Skrapež održane su čobanske sportske igre, na kojoj je bilo preko 100 učesnika u 5 sportskih disciplina. Na čobanskim sportskim igrama u skoku u dalj pobedio je Nemanja Cvijić iz Kosjerića, u vis je najviše skočio Stanko Jerotić iz Sevojna. Kamen s ramena najdalje je bacio Željko Marković iz Kosjerića, a u nadvlačenju klipka pobednik je Miloš Milovanović iz Sevojna. U nadvlaćenju konopca ubedljivo je pobedila ekipa iz Ribaševine.
 
Saborski defile održan je u 17 časova, a program na centralnoj pozornici započeo je tradicionalnom Smotrom „Staro pevanje u Srba“. Pored reprezentativnosti, preko 200 učesnika pokazao je visok stepen kvaliteta u izvođenju izvornih pesama. Po oceni stručnog žirija, najuspešniji su po sledećim kategorijama:
 
Solo pevanje:
1. Miljojko Jelić – Štavalj
2. Radoljub Popović – Sevojno
3. Slavica Nikolić – Zlakusa
 
Ženski duet:
1. Zdravka Savić i Vera Matijašević – Požega
2. Petkana Jovanović i Dobrila Kovačević – Arilje
3. Sofija Pešić i Bojana Jelić – Štavalj
 
Muški dueti:
1. Milomir Stamatović i Milutin Gujaničić – Nova Varoš
2. Miloljub Šaković i Milivoje Ilić – Nova Varoš
3. Raco Pilčević i Vlade Ponjavić – Arilje
 
Ženska pevačka grupa:
1. KUD “Dukat” – Kosjerić
2. KUD “Raspevani Požežani” – Požega
3. Udruženje penzionera “Treće doba” – Kosjerić
 
Muška pevačka grupa:
1. KUD “Gostinica” – Gostinica
2. Etno udruženje “Zavičaj” – Zlakusa
3. PG “Kadinjača” – Buar
 
U nedelju uveče, pred kraj bogatog trodnevnog programa, posetioci su nestrpljivo čekali proglašenje najlepše čobanice i čobanskog para. Titulu najlepše ponela je šesnaestogodišnja Aleksandra Pantić iz Zaselja a pratilje su Jovana Jovičić iz Zlakuse i Sandra Jevđenijević iz Kosjerića. Najlepši čobanski par su Danijela Grbović i Luka Knežević iz Štavlja.
 
 
Nakon centralnog programa, trube i nastup Dejana Petrovića - Big bend odjekivao je na livadici, a aplauz od publike konstantno je dopirao. Takođe, sa Big bendom nastupio je i Zoran Stanić, finalista Prvog glasa Srbije.
 
Kao gosti, u revijalnom delu programa u nedelju, nastupila je muška pevačka grupa iz Kovačice, koja se predstavila sa himnom "Bože pravde", himnom Slovačke, sa spletom slovačkih i srpskih pesama. Takođe, nedeljni program pratio je Jan Štark - ataše za privredu Republike Slovačke.
 
Ovogodišnji "Čobanski dani", trideset treći po redu, umesto na Brdu Grad održani su u varoši, ali to nije umanjilo učešće čuvara kulturne baštine i posetilaca ove turističke manifestacije.  Bogata riznica kulturno-umetničkog stvaralaštva potvrdila se kao najbolji pokazatelj snage i lepote tradicionalne „izvorne“ kulture.

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2020
  (03.01.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo