Среда, 20.11.2019. Званична презентација Општине Косјерић

Održani, osmi put po redu, "Dani seoskog turizma"

 
 
Opština Kosjerić
"Dani seoskog turizma"
Pripremio:
Marko Jovanović
Nedelja, 17. jun 2012. g. 

Kosjerić. „Dani seoskog turizma“ u Skakavačkoj kotlini, počeli su u petak sa Dečjim kampom pod nazivom ,,Hajdučki dani''. Ovaj Dečji kamp se organizuje peti put po redu i sastavni je deo ove manifestacije. Pored dece iz Skakavaca i Kosjerića, učesnici kampa bili su i učenici iz Kosovske Mitrovice i Beograda. Za prva dva dana manifestacije, deca su se predstavila sa svojim predstavama, igrama, a najbitnije od svega je što su se lepo družili i sklopili nova prijateljstva. Organizatori, tri učitelja iz Skakavaca, zadovoljni su ovogodišnjim kampom i nadaju se da će i sledeće godine kamp biti uspešan kao što je bio i ove godine.

Nakon Dečjeg kampa, centralni deo manifestacije održan je danas, sa početkom u 13 časova. “Dani seoskog turizma” su i ove godine, tradicionalno, započeti sa predstavljanjem domaćina iz seoskog turizma iz ovog kraja. Domaćini koji su se predstavili ove godine su: Mile i Ivana Pantović; Milutin i Milesa Jovanović; Radivoje i Milina Trnavac; Mišo i Dragica Lazović. Domaćini su se potrudili da trpeza izgleda prebogato, u tome su i uspeli, a na njoj su se mogli naći razni slani i slatki specijaliteti, rakija, domaći sokovi, med i slično.

Mile i Ivana Pantović su mlad bračni par koji se već 10-tak godina bave seoskim turizmom. Na pitanje da li može da se živi od bavljenja seoskim turizmom, Mile nam je odgovorio: “Seoski turizam je u našem kraju poprilično zaživeo, pa zbog toga smo u blagoj prednosti u odnosu na ostale regione. Ljudi su čuli za nas, zadovoljni smo posetama gostiju, a mi se trudimo da izađemo sa što boljom ponudom kako bismo privukli što veći broj gostiju. Konstantno treba ulagati u razvoj turizma, smišljati neke nove proizvode, obogatiti celokupnu ponudu” - istakao je Mile, i dodao da je ove godine posećenost na danima seoskog turizma nešto manja nego prošle godine, ali da je posećenost “trpeza” domaćina na zavidnom nivou, kao i do sada. Za dobru hranu zadužena je supruga Ivana, a ona nam je nabrojala šta se sve nalazi na trpezi. Spisak je dug, ali pomenućemo neke proizvode: pite zeljanice, pite sa suvim čvarcima, pršuta, jagnjeće pečenje, rolovani pauflek i kobasica, orasnice, bakin kolač i još mnogo ukusnih specijaliteta. 

Milutin Jovanović, pored bogate trpeze koja je predstavljena, posetioce je zaintrigirao svojom pričom o gljivama. Milutin nam je rekao da je na površini od 1 hektara uspeo da ubere 52 vrste jestivih i nejestivih gljiva. Istakao je podatak da 90% gljiva raste na našim prostorima i odao “tajnu” da konzumira oko 72 vrste gljiva. Pošto se bavi tematikom gljiva, on poseduje kompletnu literaturu, a redovni gosti su mu stručnjaci iz mikro-biološkog Društva “Saša Krapež” iz Zemuna, i zahvaljujući njima zavoleo je pečurke. 

Nakon prezentacije domaćina, na centralnoj bini zvanično je manifestaciju otvorio KUD “Vodopad” iz Skakavaca sa nekoliko starih izvornih pesama. Nakon njih, sve prisutne pozdravio je Zamenik predsednika opštine, gdin Dragan Vujić, koji je istakao činjenicu da se u kotlini stvaraju nove mogućnosti za građenje ovog prelepog ambijenta i da će Kosjerić dobiti još više na turističkom značaju. Pozdravio bih sve učesnike programa koji su došli sa strane i poželeo im prijatan boravak u ovoj prelepoj prirodi – istakao je gdin Vujić, i poželeo svim učesnicima dosta sreće u takmičenju i da najbolji osvoje nagrade. U nastavku programa, predstavio se KUD “Branislav Nušić” iz Đurđeva u sva tri sastava – najmlađi (Prvi dečji ansambl), srednji (pevačka i igračka grupa) i veterani (pevačka grupa). Nakon njih, nastupilo je Udruženje “Treće doba” iz Kosjerića (ženska pevačka grupa), i još nekoliko KUD-ova. 

Bili su ovo, osmi po redu, “Dani seoskog turizma”. Veliki broj posetilaca i ljubitelja prirode, danas su uživali u prelepom ambijentu i kulturno-umetničkom programu, a bogami i u ukusnoj hrani naših domaćina. Za svakoga je imalo po nešto. Sa nestrpljenjem iščekujemo sledeće “Dane seoskog turizma”, a do tada, čuvaćemo sećanje i slike na ove koji polako izmiču.

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 23/2019
  (13.11.2019. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo