Понедељак, 06.07.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Rođeno ljubičasto tele i u Kosjeriću

 
 
Opština Kosjerić
Poljoprivredna Služba
Pripremio:
Dragan Jovanović
Petak, 16. mart 2012. g

Kosjerić. Pored redovnih poslova, inženjeri poljoprivredne Službe su krenuli u prolećni obilazak poljoprivrednih proizvođača. Prva poseta je bila domaćinstvu Tomić Milorada, iz sela Dubnice, koje se pretežno bavi stočarskom proizvodnjom.

Ono što je veoma zanimljivo i što nam je privuklo pažnju da prvo posetimo ovo domaćinstvo jeste to što je jedna od njegovih krava po imenu Čadulja, 13. marta ove godine otelila žensko tele sa izraženom ljubičastom bojom. Posle Čačka i Smedereva, ovo je za sada treći zabeleženi slučaj ljubičastog teleta u Srbiji.

U razgovoru sa Miloradom saznali smo da se tele ovakve boje u njegovom domaćinstvu po prvi put otelilo. Ovo grlo je oplođeno semenom simentalske rase koje potiče iz Velike Plane, a sam postupak veštačkog osemenjavanja je obavila veterinarska stanica “Gligorijević-vet” iz Kosjerića. Inače, ovo domaćinstvo obrađuje preko 10 ha zemljišta i trenutno poseduje 8 muznih krava, 2 junice, 4 bika u tovu i 3 teleta. Dnevno proizvode preko 70l mleka koje predaju mlekari "Imlek", sa kojom sarađuju već duži vremenski period i veoma su zadovoljni u svakom pogledu. Takođe, Milorad planira, kada bi se oženio i povećao broj članova domaćinstva, da ovu proizvodnju osavremeni i dalje proširi. 

Iz razgovora sa našim domaćinom, zaključili smo da je zadovoljan dosadašnjim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede i opštinskog Fonda za razvoj poljoprivrede. Posebno ističe dobru saradnju sa Opštinskom poljoprivrednom Službom i PSSS “Užice“ iz Užica, a veliku pomoć i savete dobija od inženjera Tanje Strizović, koja je po programu Ministarstva poljoprivrede raspoređena u ovo selo kao agronom - asistent. 

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2020
  (03.01.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo