Четвртак, 16.09.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Crkva „Brvnara“ proslavila 2 veka postojanja

Opština Kosjerić
Crkva "Brvnara"
                                                                         
 
 
 
Petak, 03. avgust 2012. g.
 
Kosjerić. Organizacioni odbor za obeležavanje 2 veka postojanja Crkve „Brvnare“ u Sečoj Reci aktivno je radio na ovom projektu pune 2 godine. Mnogobrojni sponzori pomogli su da se obnovi Crkva i uredi prostor oko nje. Dosadašnji radovi su koštali oko 15 miliona dinara. Do sada je obnovljena Crkva, uređena porta, parohijski dom, izgrađene sobrašice, napravljeni slapovi vode i ostali prateći sadržaji koji će upotpuniti turističku ponudu ovog kraja.
 
Proslava obnovljene Crkve „Brvnare“ trajala je punih 5 dana sa bogatim sadržajima. U subotu posetioci su mogli da uživaju u izložbi „Sečorečke crkve u delima likovnih umetnika“, kao i u promociji knjige dr Nedeljka Radosavljevića pod nazivom „Crkva Brvnara u Sečoj Reci“. U nedelju organizovan je šahovski meč Valjevskog šahovskog kluba, gde su učestvovali šahisti naše opštine, a nakon toga usledilo je pesničko veče „Neizreciva svetlost“, gde su se sa svojim stvaralačkim delima predstavili pesnici našeg kraja.
 
Ponedeljak je bio rezervisan za decu i dečji dramski program, u kome su se mogle videti nekolike predstave učenika iz Seče Reke, Tubića, Skakavaca i Kosjerića. Istog dana, održana je još jedna promocija knjige i to od strane oca i sina Vukotića.
 
U utorak je održan koncert „Zaigrajmo veselo naše kolo šareno“ u kome su se sa igrama i pesmama predstavila kulturno-umetnička društva iz naše opštine. Oni čuvaju sjaj tradicionalnih srpskih igara na najbolji mogući način, prezentujući svoje igračko i pevačko umeće i van granica naše zemlje.
 
Juče je, na Ilindan, održana centralna svečanost povodom obnovljenja Crkve Brvnare i njenog ponovnog dizanja iz „pepela“.
Od 09 časova liturgiju je služio Vladika Žički Hrizostom sa kosjerskim sveštenicima, a počasno mesto su zauzimale i monahinje manastira Gradac. Nakon liturgije, Radmilo Mićko Jevtović donirao je Crkvi zlatan krst kojim će se ubuduće krštavati, blagosiljati. Pre kulturno-umetničkog programa, sve prisutne su pozdravili protojerej-stavrofor Slobodan Marković, predsednik opštine Dragan Vujadinović i dr Nedeljko Radosavljević. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su recitatori, pevači i igrači, guslar, frulaš, koji su pobrali mnoge aplauze publike.
 
Preko 1000 posetilaca uživalo je u ovoj raskoši i lepoti, kako samih objekata koji su renovirani, tako i kulturnom programu koji je spremljen za ovaj veliki jubilej. Sa ovom manifestacijom, turistička ponuda Kosjerića je podignuta za lestvicu više, tako da će budući turisti moći da uživaju i u ovom kompleksu, i da se duhovno nadahnu.

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 13/2021
  (19.07.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
izbori 2021
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo