Четвртак, 16.09.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Zštao naš mzoak bez porlebma čtia oakvav nslaov?

 
 
Opština Kosjerić
Zanimljivosti
Pripremio:
Marko Jovanović
Subota, 07. april 2012. g. 

Zanimljivosti.  Zštao naš mzoak bez porlebma čtia oakvav nslaov?

Bez obzira na to da li ste toga svesni ili ne, Vaš mozak je prava mašina za dešifrovanje. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima njie vžano kjoim su roedsldoem npiasnaa slvoa u rčei, jdieno je btino da se pvro i zdanje sovlo nlaaze na sovm msteu.

Tekstovi poput ovog već godinama kruže internetom, a imaju i svoje primere gde slova zamenjuju brojevi, ali suština ostaje nepromenjena. Kako je moguće da, posebno kada se malo „ugrejemo", možemo da čitamo ovakve tekstove bez problema i gotovo normalnom brzinom? Ako je verovati Marthi Kutas, vođi Centra za istraživanje jezika pri institutu Kalifornia, još uvek niko sa sigurnošću ne zna odgovor na ovo pitanje, ali postoji nekoliko razrađenih teorija, piše Metro-portal.hr.

„Verujemo da je kontekst vrlo bitan", tvrdi dr. Kutas. Kontekstom se koristimo kako bismo predaktivirali područja mozga koja povezuju sa onim što možemo da očekujemo da će se sledeće dogoditi. Ipak, ovaj sistem nije besprekoran. Doktorka Kutas tvrdi da velika većina ljudi preskače neke reči pri prvom čitanju, a onda se njihov mozak naknadno vraća na njih i „dodaje" nazad u tekst, zbog čega nam se čini kako smo iz prve razumeli sve reči.

Takođe, budući da naš mozak obrađuje reči, a ne slovo po slovo, izmešana slova unutar reči služe kao kontekst jedno drugome, tvrdi Kutas. U prilog tome ide i činjenica da bi ovakvo čitanje bilo gotovo nemoguće da prvo i zadnje slovo u svakoj reči nisu jednake izvornim.

Začuđujuće, zar ne? A uevk ste msilili da je pavrpois vžaan.

Izvor: S media

 

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 13/2021
  (19.07.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
izbori 2021
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo