Четвртак, 16.09.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Divčibare - Dali zemlju za pečenje


Opština Kosjerić

Reportaža

 

Jul 2011. godine

 

Opština Kosjerić dobila svoj deo Divčibara

DALI ZEMLJU ZA PEČENJE 

Kosjerić. U kosjerićkom selu Rosići podno Divčibara počela je izgradnja puta Ćosovac-Nedići koji će povezati turistička sela Skakavci, Mionicu i Rosiće sa centrom Divčibara.

Vrednost radova je oko šest miliona dinara a izgradnju zajedno finansiraju Republički fond za puteve, Mesna zajednica Donja Ražana i meštani koji gravitiraju na ovoj saobraćajnici.

Put je sastavni deo projekta opštine Kosjerić o razvoju turizma na ovom području gde se već zapatio seoski turizam. Ambicije su u Kosjeriću još više porasle od kad opština ponovo poseduje tridesetak hektara zemljišta u podnožju planine.  To zemljište je posle rata izuzeto iz atara sreza Crniogorskog (sad opština Kosjerić) i dodeljeno opštini Valjevo da na njemu razvija turizam.

U varoši na Skrapežu još živi sećanje da su tadašnji državni moćnici rodom iz užičkohg kraja bili široke ruke. Izgovarajući se da Užice ima Taru i Zlatibor, Valjevcima su poklonili kosjerićki deo planine. Posle rata se naveliko pričalo da su hektari dati za kafanskim stolom, uz vruću jagnjetinu. Poklonjene šume i pašnjaci kasnije su pripali JP ,,Srbijašume” koje je uvažilo molbu sadašnje lokalne vlasti i Kosjeriću vratilo oduzetu imovinu.

Put koji se gradi širom otvara mogućnosti razvija novog turističkog naselja na kosjerićkoj strani. Za lokacije na padini planine za sada je zainteresovana Elektrodistribucija Beogread za svoj rekreativni centa a TV Pink ima nameru da gradi hotel i studijski prostor o čemu je opština Kosjerić i zvanično obaveštena.

Lokalna vlast u Kosjeriću već je donela potrebne odluke o izradi urbanističkih planova pa će pored zainteresovanih firmi biti placeva i za izgradnju vikendica.

T. Paunović

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 13/2021
  (19.07.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
izbori 2021
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo