Понедељак, 25.05.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Čuvanje narodnog nasleđa


Opština Kosjerić

Reportaža

 

Jul 2011. godine

 

Potomci starih ratnika u Kosjeriću spašavaju krajputaše

KRAJPUTAŠ NA GLAVNOJ ULICI KOSJERIĆA

Krajputaš Kosjerić. Uskoro će se znati koliko u ovom kraju ima spomenika krajputaša podignutim borcima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu što potomcima doneše slobodu a kosti ostaviše na mnogim bojištima otadžbine. Mnogi od ovih belega, čiji su natpisi svojevrsna kamena knjiga istorije, čame u vrzinama pored puteva. Na sreću to neće dugo trajati. Udruženje potomaka ratnika 1912 do 1920 vodi akciju da svaki beleg bude obnovljen i zaštićen od propadanja.

- Za pedesetak spomenika u portama crkava u Kosjeriću i Sečoj Reci obezbeđeno je mesto, postolje i zajednički krov. Na ovim i ostalim po selima biće obnovnjena slova a natpisi i fotografije naći će se u posebnoj monografiji koju ćemo štampati kad se posao završi na terenu - obećava predsednik Udruženja Dragan Vujić.

Ipak jedan beleg ne mora čekati pomenutu akciju. On ima sigurno mesto.Nalazi se u varoši i to u glavnoj Karađorđevoj ulici ispred kuće Miljka Perišića vozača u Titanovoj cementari. Obnovljenim slovima na spomeniku piše:

,,Vukašinu Radovanoviću iz Kosjerića rođenom 1892. godine koji požive časno i pošteno i kao kaplar zbog ratnih napora umre 1. septembra 1915. godine u Timočkoj bolnici gde i kosti svoje ostavi. Spomen svom dobrom sinu jedincu podiže majka Radojka,,

- Spomenik je nekad bio van naselja. Pre smrti majka Radojka je njivu prodala mom dedi Božu a pošto je na njoj bio i spomenik zamilila ga da beleg tu i ostane. Deda je poštovao dogovor i to u amanet ostavio mom ocu Mijalku. Kad se grad proširio i počeli da grade ulicu otac Mijalko je imao muke da izmoli nadležne i putare da Vukašinov spomenik ostane tu gde je i sada. Otac je pored njega je napravio klupu na kojoj se preko dana odmarao i pričao sa komšijama. Pred smrt meni je ostavio amanet da čuvam Vukašinov spomenik što mi je velika čast - priča Miljko Perišić i dodaje da mu je posebno drago što se pored prolaznika što odmaraju na klupi i sad u večernjim satima oko spomenika okupljaju i deca iz naselja Beli Gaj.

T. Paunović


 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2020
  (03.01.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo