Петак, 20.04.2018. Званична презентација Општине Косјерић

Udruženje odgajivača golubova

Udruženje je nastalo 12.11.1975 godine, a osnivači su: Marković Dragiša (Džakulja), Josipović Milovan, Jovanović Vidan, Jovanović Mikailo, Jovanović Milan (Lanac), Radovanović Zorko (Buća), Dunjić Miloš, Janković Miroljub (Mirza), Krsmanović Ljubomir, Đurović Mile (Oktava), Pantić Srbobran i Mitrović Živorad.


  
 Iskustvo  i mladost...

Kako stariji pričaju, prve srpske visokoletače imao je učitelj Momo, gajio ih na tavanu Osnovne škole koja je srušena prošlog veka. Dragiša Marković nastavnik fizičkog imao je golubarnik ukrašen crvenim golubovima koje mi golubari nazivamo Darčinima.

Jedno vreme u Kosjeriću golubarstvo je bilo na ivici egzistencije, sasvim slučajno ponovo se okupljamo i formiramo novo rukovodstvo 2007.godine. Inače, 1989 godine u Kosjeriću su postojala dva društva odgajovača golubova, Yu – 131, Yu-425. Danas se bavi aktivno 10 golubara gajenjem ove naše ptice. Počasni član je Marković Dragiša koji se na žalost više ne bavi pticama, ali uvek je tu da mlađim odgajivačima podeli neki savet. Od starih aseva našeg golubarstva u Kosjeriću su i danas aktivni: Mile Đurović ''Oktava'', Miki Jovanović '' Lanac '', Miroljub Janković '' Mirza '', Peđa Prodanović. Odmah iza njih ostali su verni letačima, Ljuban Stanojević, Milinko Milinko Milosavljević '' Kameni'', Ivan Stefanović, Radojko Vasiljević, i mlada nada Slobodan Milić. Predsednik udruženja je Ivan Stefanović, predsednik takmičarske komisije Miroljub Janković. Od juna pogledajte nekada u nebo i videćete prekrasan prizor nebeske ptice kako ga krasi svojim kružnim letom i šarenilom pera. Ovu lepotu možete viđati do polovine septembra.

Da se ne zaboravi: Veliki doprinos golubarstvu dao je i Radovanović Zorko '' Buća '', koji više ne živi u Kosjeriću, a prema saznanjima i dalje se bavi pticama, tu je i Mile Kes koji danas živi u Lazarevcu a opet po pričama čujem da i on još uvek drži ptice, a Andrija Marjanović '' Aca – golub '' znam sigurno i dalje drži golubove i živi u Beogradu.

Često me pitaju poznanici koji saznaju da čuvam golubove:" A šta ti vidiš u tome?" Kao odgovor na ovo pitanje obično im citiram jednog od poznatijih odgajivača srpskog visokoletača, našeg proslavljenog košarkaškog trenera, Dudu Ivkovića koji je odgovarajući na ovo pitanje jednom prilikom rekao:" To nije hobi, to nije strast, to je više od strasti."

Šta to ima srpski visokoletač, a što druge ptice nemaju?

Srpski visokoletač je sportski golub koji ima osobinu visokog, dugačkog i kružnog leta.On može leteti višlje nego ijedna druga ptica, toliko visoko da ga ne možete videti golim okom, na visinama od oko 1500 metara. Srpski visokoletač može leteti i jako dugo, od izlaska do zalaska sunca, po 15 sati bez prestanka. On uvek leti iznad svoje kuće, tako da ga možete golim okom ili dvogledom pratiti i uživati u njegovom letu.

U čemu je draž golubarstva? Ako hoćete da budete dobar golubar morate da imate dobre ptice, morate ih upariti tako da daju mlade dobrog kvaliteta, morate biti dobar trener svojih ptica i morate imati sreće jer su golubovi često izloženi udaru grabljivica, a kada to sve doživite osetićete draž čuvanja golubova.

 

ČLANOVI UDRUŽENJA DANAS SU:

- Marković Dragiša SRB – 131 – 1
- Obradović Dragoš – Bidža – SRB – 131 – 4
- Jovanović Milan – Lanac – SRB – 131 – 5
- Đurović Mile – SRB – 131- 7
- Janković Miroljub – Mirza – SRB 131 – 8
- Stefanović Ivan SRB 131 – 9
- Davidović Zvonko – SRB – 131 – 10
- Đokić Velisav – Baćko SRB 131 – 13
- Prodanović Peđa SRB 131 – 15
- Višnjić Marko SRB 131 – 17 - Milić Slobodan SRB 131 – 20
- Stanojević Ljuban – SRB 131 – 21
- Milosavljević Milinko – Kameni SRB 131 – 24
- Vasiljević Radojko SRB 131 – 25

Kontakt: Predsednik Ivan Stefanović

E-mail : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

http://srpskivisokoletackosjeric.blogspot.com/

 

 

borba protiv sive ekonomije

 

banner sl list
Нови број - 3/2018
  (06.03.2017. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------