Уторак, 21.01.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Додељена награда "Сретен Марић" за 2017. и 2018. годину

Понедељак, 1. јул 2019. 

mapa teksta 3Угледна награда "Сретен Марић" за најбоље есејистичко дело у 2017. и 2018. години припала је академику Слободану Грубачићу за књигу "Мапа текста", у издању Издавачке књижарнице Зорана Станојевића. Једногласну одлуку донео је жири у саставу: Катарина Марић - Леобарди, Радован Поповић и Гојко Тешић. 

"Слободан Грубачић је један од најзначајнијих наших модерних теоретичара књижевности, есејист и тумач књижевне праксе, различитих феномена уметности и културе. "Мапа текста" је последња у низу књига које је објавила ова најугледнија приватна издавачка кућа Зорана Станојевића ("Александријски светионик", "Историја немачке културе" и "Меморија текста"). У издавачкој рецензији уз "Мапу текста" између осталог се констатује да је писана "у препознатљивом стилу, с епиграмски сажетом духовитошћу и психолошким запажањем", потом да је њен аутор "Грубачић обликовао корпус текстова који, по згуснутости казивања и по томе како се у њима раскривају основне тезе о тешко разрешивим питањима литерарног текста, представља његово најзрелије остварење. Настале на укрштају поетолошких, књижевно-историјских и културно-теоријских разматрања, ове студије сведоче о озбиљном преиспитивању неких од кључних феномена савремене светске књижевне мисли.". "Мапа текста" Слободана Грубачића узбудљив је и заводљив критичко-есејистички рукопис, неспорно, значајан тренутак модерне српске науке о књижевности", стоји у образложењу стручног жирија. 

Награду су данас, у Косјерићу, уручили заменик председника општине Косјерић и заменик управника Библиотеке Матице српске. 

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 31/2019
  (31.12.2019. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo