Среда, 19.12.2018. Званична презентација Општине Косјерић

Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић

Пројекат "Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић" део је ширег концепта за утемељење културне манифестације "Лизини дани".

"Лизини дани" били би посвећени животу и сликарству Лизе Марић Крижанић (рођене у Косјерићу 1905., највећи део живота провела у Београду, где је и умрла 1982.). Косјерић чува Легат њених слика и докумената.

"Судбина јој је доделила живот достојан сценарија доброг редитеља", казала је Десанка Максимовић, тако да, поред постављања на сцену драме "Пољско цвеће у белом бокалу", аутора Милунике Митровић, програм би обухватио и сегмент сликарства, књижевности и музике, постижући на тај начин пун синергијски ефекат и преседан на локалној културној сцени. Дакле, манифестација је замишљена да има јасно профилисан уметнички концепт.

 

Пројекат "Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић" настао је 2015. године, у години обележавања 110 година рођења сликарке Лизе Марић Крижанић и обухватио више активности: сликарску колонију, која је основана са циљем да окупи истакнуте академске сликаре са простора Србије који сликају пејзаж и на тај начин настављају Лизино основно тематско ликовно опредељење. У сарадњи са основним школaма у Косјерићу расписан је конкурс за најбољи ликовни рад "Мала Лиза", а по завршетку колоније и конкурса постављена је изложба радова у Народној библиотеци "Сретен Марић" у Косјерићу. Приликом отварања изложбе изведен је пригодан културно-уметнички програм.

Циљеви пројекта усмерени су на подизање свести локалног становништва о значају неговања културних вредности транспонованих кроз уметнички израз – сликарство, неговање публике за праћење културних садржаја, као и популаризација знаменитих личности локалне културне сцене и неговање осећања поноса у вези са тим.

И коначно: на једној страни пројекат представља омаж сликарки Лизи Марић Крижанић а на другој - промоција локалне културне сцене: књижевника, сликара и других уметничких стваралаца у интеракцији са познатим уметницима али исто тако и са локалним становништвом. У најширем смислу то је промоција ентузијазма да се једна мала средина отргне из заборава и културне учмалости. Са аспекта организатора - ништа мање није значајна ни промоција културног туризма као подпроизвода руралног туризма туристичке дестинације Косјерић.

2. Ликовна колонија "Hommage a Liza Križanić" одржаће се од 28. августа до 1. септембра 2017. године. 

Учесници:

  1. Биљана Бакалуца, Нови Сад
  2. Татјана Димитријевић, Сомбор
  3. Данијела Тасић Цветковић, Сомбор
  4. Горан Деспотовски, Нови Сад
  5. Данијел Бабић, Нови Сад
  6. Бисерка Петровић, Лазаревац
  7. Вилмош Хармош, Нови Сад
  8. Дарко Аћимовић, Ужице
  9. Вељко Ваљаревић, Ужице
  10. Млађана Поповић, Велика Греда

Селектор: Сава Степанов, историчар уметности (Нови Сад)

Поред стварања уметничких дела и дружења уметника са мештанима и природом, програм колоније обухвата и догађања као што је боемско вече, организовани обилазак Косјерића за уметнике, организоване посете колонији и сл.

Смештај и исхрана уметника је у домаћинству Kонаци Јанковић у селу Мушићи, то је село тик до Субјела, села из ког потиче породица Марић (Лизин брат Сретен Марић био је познати есејиста, преводилац и професор књижевности).

Уметници ће за колонију насликати по једну слику и по један пејзажни пастел, чиме се остварује спецификум колоније односно самосвојност. Континуираним деловањем наредних година планирамо да остваримо јединствену збирку пастела савременских српских уметника.

Покровитељ колоније односно пројекта "Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић" је "Титан цементара Косјерић", а организатор је Туристичка организација Косјерић. 

П Р О Г Р А М
2. ликовнe колоније "Hommage a Liza Križanić"
28. август – 1. септембар 2017.
Конаци Јанковић, Мушићи, Косјерић

Понедељак, 28. август, 17.00 – Дочек сликара и свечано отварање колоније – Легат Лизе Марић Крижанић, Народна библиотека "Сретен Марић”, Косјерић
Уторак, 29. август – Радни дан
Среда, 30. август, 10.00 – 14.00 – Излет за учеснике колоније "Косјерић за незаборав", радно поподне
Четвртак, 31. август, 10.00 – 14.00 – Свечано затварање колоније и Боемско вече – дружење са сликарима и песницима уз звуке хармонике и гитаре
Петак, 1. септембар – Испраћај сликара

 

 

borba protiv sive ekonomije

 

banner sl list
Нови број - 14/2018
  (14.11.2018. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------